HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE

Prilaz Gjure Deželiċa 63
10000 Zagreb

Tel: + 385 1 376 5501
  + 385 1 376 5502
Fax: + 385 1 376 5504

E-mail:

Radno vrijeme:
pon - pet: 07 - 15 h
 
 
EU projekti
Index članka
EU projekti
ŠUME U RUKAMA ŽENA
RAZVOJ I PROVEDBA STRUČNE PRAKSE NA STUDIJIMA ŠUMARSKOG FAKULTETA
PROMOCIJA PODUZETNIŠTVA I OBRTA U ŠUMARSKOM I DRVNOM SEKTORU
Sve stranice

 

 


 

 

 

 

                                                FORESTS IN WOMEN'S HANDS

 

                                                     ŠUME U RUKAMA ŽENA

 

Projekt Fem4Forest „Šume u rukama žena“ započeo je u srpnju 2020. i uključuje 14 partnera iz 10 država (Slovenija, Hrvatska, Austrija, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunjska, Češka, Bugarska i Ukrajina). Projekt se financira iz Programa transnacionalne suradnje Interreg DUNAV. Vodeći partner na projektu je Gozdarski inštitut  Slovenija, a projekt vodi dr. sc. Nike Krajnc. Uz Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, projektni partner iz Hrvatske je i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika.

U okviru projekta Fem4Forest naglasit ćemo različite uloge žena u šumarstvu, ali i šire, u šumskom opskrbnom lancu. Istražit ćemo različite mogućnosti za aktivnije sudjelovanje žena u upravljanju šumama kao i na tržištu rada i na različitim razinama odlučivanja. Kroz brojne pilot projekte u Dunavskoj regiji, cilj je identificirati različite mogućnosti za aktivniju ulogu žena kroz prijenos ideja i primjera dobre prakse.

 

Glavni cilj projekta Fem4Forest je jačanje šumarskoga sektora na lokalnoj, regionalnoj i međuregionalnoj razini, posebno kroz jačanje uključenosti i sposobnosti žena podržavanjem njihove ravnopravne prisutnosti i kompetencija na tržištu u Dunavskoj regiji. Projekt nudi novi inovativni pristup edukaciji i mentorstvu koji će omogućiti aktivniju ulogu žena u šumarskom sektoru.

 

Na temelju komparativne studije i izbora primjera dobre prakse, predstavit ćemo različite mogućnosti zapošljavanja žena u šumarstvu u državama koje sudjeluju u projektu. Planirane aktivnosti su potaknute potražnjom i usmjerene na tri najvažnije komponente: socijalna uključenost, spolna jednakost i ekonomska neovisnost. Sukladno pristupu više sudionika, Fem4Forest potiče autentičnu i snažnu uključenost ciljnih skupina koje će biti angažirane u različitim aktivnostima kako bi izrazili svoje potrebe i zajedno kreirali primjere dobre prakse. Na taj način će se razviti model Fem4Forest (akcijski plan temeljen na potražnji, kampanja podizanja svijesti, mentorski rad i program obuke) za integraciju žena. S posebnim osvrtom na problem mladih i dugoročno nezaposlenih žena u ruralnim područjima, također ćemo doprinijeti višoj stopi zaposlenosti u Dunavskoj regiji u duljem razdoblju.

 

U Hrvatskoj se žene nalaze također i na važnim pozicijama u sektoru, brojne su i šumovlasnici, a udio žena u šumarstvu se povećava. Ne postoji specijalizirana udruga koja bi povezala žene u šumarstvu. Sudjelovanjem u ovom projektu cilj nam je učiniti ulogu žena u šumarstvu Hrvatske vidljivijom, ponuditi im nove mogućnosti sudjelovanja u sektoru te kroz primjere dobre prakse, ukoliko bude interesa, organizirati različite oblike udruživanja, edukacije i mentorstva.

 

ID PROJEKTA:

NAZIV: Šume u rukama ženaForests in women ‘s hands

Akronim: Fem4Forest

Projekt br.: DTP3-500-1.2 Fem4Forest

Datum početka: 01.7.2020. Datum završetka: 31.12.2022.

Proračun projekta: 1,6 milijuna €

Partneri: 14 partnera, iz 10 država (7 ERDF, 2 IPA, 1 ENI-UA)

 


 


 

Projekt "Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta"

 

 

Na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u tijeku je provedba projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“. Uz Šumarski fakultet kao nositelja projekta, u svojstvu partnera sudjeluju i Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Drvni klaster Slavonski hrast te Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. 

 

 

                                                                                                                                                                                

Projekt je započeo u ožujku 2020. godine, a trajat će do ožujka 2023. godine. Svrha projekta je pružanje podrške povećanju zapošljivosti studenata Šumarskog fakulteta na tržištu rada omogućavanjem stjecanja praktičnih vještina za rad kroz unapređenje i provedbu stručne prakse.

 

Prvi sastanak

 

 

  


 

 

Trajanje projekta: 07/2015-07/2016.

 

Voditeljica projekta: Karolina Horvatinčić (IRMO)
Koordinatorica projekta: Anastasya Raditya Ležaić (IRMO)

 

Promocija poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru je edukativni projekt u vrijednosti od 295.220,84 kn koji se sastoji od 3 kampanje u 14 županija i gradu Zagrebu koje daju uvid u primjere dobre prakse, mogućnosti cjeloživotnog usavršavanja te EU fondove za investicije za konkurentnost. Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT), a financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Opći cilj projekta je razvoj pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju i poticanje poduzetničke kulture u šumarskom i drvnom sektoru. Projekt ima sljedeće ciljne skupine: licencirani izvođači radova u šumarstvu; drvoprerađivači; privatni šumoposjednici; nezaposleni šumarski i drvni inženjeri i tehničari; učenici šumarskih i drvodjeljskih škola; i žene poduzetnice. Pripremljene su brošure za različite ciljane skupine projekta.


Sadržaj i lokacije kampanja:


Projektom se provode 3 različite kampanje u 14 županija i gradu Zagrebu za navedene ciljne skupine. Kampanjama se doprinosi poticanju poduzetničke kulture, razvoju pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju te povećanju konkurentnosti investicijama iz EU fondova.

  • Kampanja „Promocija poduzetništva, cjeloživotnog učenja te novih mogućnosti za šumarski i drvni sektor“ će se održati u svakoj od 14 uključenih županija u kojima su šume jedan od najvažnijih prirodnih resursa s velikim, a nedovoljno iskorištenim potencijalom gospodarskog razvoja. Planirane su kampanje u Novoj Gradiški, Jastrebarskom, Krapini, Sisku, Karlovcu, Koprivnici, Bjelovaru, Gospiću, Virovitici, Varaždinu, Čakovcu, Delnicama, Pazinu i Vinkovcima.
  • Natjecanje srednjih škola „Najbolji poslovni plan učenika šumarskih i drvodjeljskih škola“ će uključiti 11 mentora i učeničkih timova (33 učenika) iz svih 11 srednjih škola u Republici Hrvatskoj koje provode program Šumarstvo, prerada i obrada drva.
  • Promocija „Poduzetnice u šumarskom i drvnom sektoru“ će se organizirati kao promotivni događaj s predstavljanjem primjera dobre prakse s ciljem ukazivanja na mogućnosti poduzetništva za žene u šumarskom i drvnom sektoru. Snimit će se kratki film o tri uspješne žene poduzetnice u šumarskom i drvnom sektoru koji će se prikazati na promotivnom događaju te objaviti na internetskim stranicama IRMO i partnera, i na društvenim mrežama i portalima.

Raspored održavanja kampanja

Datum

Mjesto

22. siječnja 2016.

Nova Gradiška (Velika vijećnica)

02. veljače 2016.

Jastrebarsko (Hrvatski šum. institut)

04. veljače 2016.

Pazin (motel „Lovac“)

05. veljače 2016.

Delnice (Lovački dom)

18. veljače 2016.

Karlovac (zgrada UŠP Karlovac)

31. ožujka 2016.

Bjelovar (HGK)

06. travnja 2016.

Gospić (dvorana KIC)

15. travnja 2016.

Vinkovci (Poljoprivredni fakultet)

27. travnja 2016.

Varaždin (Stančićev trg)

11. svibnja 2016.

Koprivnica (HGK)

23. svibnja 2016.

Čakovec (Gradski bazeni)

30. svibnja 2016.

Sisak (zgrada UŠP Sisak)

06. lipnja 2016.

Krapina (Pučko otvoreno učilište)

13. lipnja 2016.

Virovitica (šumarija)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popis predavanja:

1.      Važnost cjeloživotnog učenja za šumarski i drvno-prerađivački sektor

(predavač: Silvija Zec, dipl. ing. šum., HKIŠDT)

2.      Nove prilike šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora kroz potpore iz EU fondova (predavač: Karolina Horvatinčić, dipl. ing.,  IRMO)

3.      Mogućnosti rasta i razvoja poduzetništva  šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora (predavač: Iva Ištok, mag. ing. drv. teh., ŠF)

 

Prva radionica: Nova Gradiška, 22. siječnja 2016. - pozivnica

Druga radionica: Jastrebarsko, 02. veljače 2016. - pozivnica

Treća radionica: Pazin, 04. veljače 2016. - pozivnica

Četvrta radionica: Delnice, 05. veljače 2016. - pozivnica

Peta radionica: Karlovac, 18.veljače 2016. - pozivnica

Šesta radionica: Bjelovar, 31. ožujka 2016. - pozivnica

Sedma radionica: Gospić, 06. travnja 2016. - pozivnica

Osma radionica: Vinkovci, 15. travnja 2016. - pozivnica

Deveta radionica: Varaždin, 27. travnja 2016. - pozivnica

Deseta radionica: Koprivnica, 11. svibnja 2016. - pozivnica

Jedanaesta radionica: Čakovec, 23. svibnja 2016. - pozivnica

Dvanaesta radionica: Sisak, 30. svibnja 2016. - pozivnica

Trinaesta radionica: Krapina, 06. lipnja 2016. - pozivnica

Četrnaesta radionica: Virovitica, 13. lipnja 2016. - pozivnica

 
 
 

» Pretražite
ovlaštene inženjere šumarstva

drvne tehnologije (aktivne članove)

» Pretražite

baze licenciranih izvoditelja 

radova u šumarstvu

Časopis Hrvatske Šume

PROJEKTI:

 

 

 

 

 

Promocija poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru