HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE

Prilaz Gjure Deželiċa 63
10000 Zagreb

Tel: + 385 1 376 5501
  + 385 1 376 5502
Fax: + 385 1 376 5504

E-mail:

Radno vrijeme:
pon - pet: 07 - 15 h
 
 
18. DTK – predstavljen projekt Fem4Forest
Srijeda, 30. lipnja 2021. 08:02

U sklopu 18. Drvno-tehnološke konferencije, u Opatiji su dana 28. lipnja 2021. godine predstavljeni i prvi rezultati projekta Fem4Forest.

 

 

 

Žene na rukovodećim pozicijama u šumarstvu donose vrijednosti koje su komplementarne s muškim načinom upravljanja.

U RH žene su već zauzele velik broj vodećih pozicija pa tako imamo ministricu, ravnateljicu uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije, predsjednicu strukovne komore, ravnateljicu šumarskoga instituta, ravnateljicu parka prirode, direktoricu HGK sektora za šumarstvo itd. Ipak, i dalje je udio žena u ovom sektoru značajno manji u odnosu na mušku radnu snagu, no čini se da raste interes kad je riječ o visokom obrazovanju jer danas Fakultet šumarstva i drvne tehnologije pohađa čak 40 posto studentica.

 

  


Žene  u sektoru ističu važnost podrške u jačanju poslovnih prilika i prihoda te pristupa tržištu rada koji mogu poboljšati edukacije, treninzi i stručno usavršavanje.         

Istaknuta je važnost prepoznavanja uloge žena u razvoju i opstanku ruralnih područja gdje se šume, ali i sektori bazirani na šumama, mahom i nalaze. Primjer inicijative za podršku ženama u šumarstvu dolazi iz Slovenije, gdje je ustanovljeno Vijeće za žene u ruralnim područjima kao savjetodavno tijelo ministra nadležnoga za šumarstvo i poljoprivredu koje oblikuje mišljenja o važnim odlukama u području osiguranja ženskih prava u ruralnim područjima.

 

  

 

 

 

 

 

 

» Pretražite
ovlaštene inženjere šumarstva

drvne tehnologije (aktivne članove)

» Pretražite

baze licenciranih izvoditelja 

radova u šumarstvu

Časopis Hrvatske Šume

PROJEKTI:

 

 

 

 

 

Promocija poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru