HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE

Prilaz Gjure Deželiċa 63
10000 Zagreb

Tel: + 385 1 376 5501
  + 385 1 376 5502
Fax: + 385 1 376 5504

E-mail:

Radno vrijeme:
pon - pet: 07 - 15 h
 
 
Drugi okrugli stol projekta Fem4Forest
Ponedjeljak, 13. prosinca 2021. 10:58

Sudionicima drugoga okruglog stola projekta, koji je održan 04. studenoga 2021. godine online putem, predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta koji se realiziraju planiranom dinamikom, bez obzira na specifičnu epidemiološku situaciju.

Trebamo više rodne ravnoteže u šumarstvu u Hrvatskoj.

 

Žene donose različite perspektive i doprinose učinkovitim rješenjima, a ipak... česti su stereotipi pa pogotovo šumovlasnice često prepuštaju gospodarenje šumama muškim članovima obitelji. Jedan od najvažnijih ciljeva je unaprjeđenje sposobnosti žena kako bi se povećala njihova kompetentnost na europskom tržištu, ali i šire.

Ovo su samo neki od rezultata koje možete pronaći u nacionalnom izvješću koje ilustrira stanje kada je riječ o ravnoteži spolova u šumarstvu u Hrvatskoj i putu koji je pred nama. Izvješće je rezultat rada hrvatskih partnera u okviru projekta Fem4Forest (uz Komoru to je i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika), a koristit će se za identifikaciju potreba za inovacijama u šumarskom sektoru i pripremu Transnacionalne mape inovacija.

 

Sudionice su raspravile ciljeve kampanje širenja svijesti o rodnoj jednakosti, zatim provedbu trening programa i mentoriranja, Posebno je prihvaćena ideja osnivanja udruge žena u sektoru šumarstva s ciljem pružanja podrške u svakodnevnim poslovnim izazovima, razmjene ideja i edukacija iz različitih područja kao što je menadžment, digitalne vještine i slično, zatim razgovori s mentoricama, odnosno kolegicama koje su s obzirom na karijeru uzori u sektoru i mogu biti primjeri kolegicama na početku karijere. U rad udruge treba uključiti i kolege, kako bi bili upoznati s problemima s kojima se žene u sektoru susreću što će doprinijeti rodnoj osviještenosti i jednakosti.

 

Članak o drugom okruglom stolu i općenito projektu Fem4Forest objavljen je u 300. broju časopisa Hrvatske šume (prosinac 2021); autorica je ovlaštena inženjerka šumarstva, Marija Glavaš.

 

 

» Pretražite
ovlaštene inženjere šumarstva

drvne tehnologije (aktivne članove)

» Pretražite

baze licenciranih izvoditelja 

radova u šumarstvu

Časopis Hrvatske Šume

PROJEKTI:

 

 

 

 

 

Promocija poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru