HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE

Prilaz Gjure Deželiċa 63
10000 Zagreb

Tel: + 385 1 376 5501
  + 385 1 376 5502
Fax: + 385 1 376 5504

E-mail:

Radno vrijeme:
pon - pet: 07 - 15 h
 
 
Održana prva Fem4Forest radionica na temu: Vještine vođenja
Ponedjeljak, 18. srpnja 2022. 07:33

Dana 12. srpnja 2022. godine održana je prva u nizu online trening radionica u sklopu Fem4Forest projekta na temu: Vještine vođenja. Radionicu je organizirala Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika, a voditelj je bio predavač doc. dr. sc. Davor Perkov.

 

                              

Doc. dr. sc. Davor Perkov je motivacijski govornik i profesor na Sveučilištu Libertas Zagreb te direktor konzultantske kuće Perkov savjetovanje. Svoje menadžersko iskustvo stekao je u turističkoj te međunarodnoj prehrambenoj industriji, a znanja stečena u dugogodišnjoj karijeri iskoristio je u svrhu edukacije i motivacije polaznica radionice. 

Na samom početku, predsjednica Komore Silvija Zec dala je uvodnu riječ te predstavila ciljeve projekta „Šume u rukama žena“ uz naglasak na važnost cjeloživotnog učenja i unaprjeđenje vještina vođenja.

Zanimljiva rečenica s kojom je prof. Perkov započeo svoju radionicu glasila je: „Ljudi neće promijeniti svoje ponašanje zbog toga što vi to želite. Promjena mora krenuti od vas, vašeg pristupa, načina komuniciranja te motiviranja vašeg tima”, a kako postići tu promjenu bila je vodeća tema provedene radionice.

Napomenuo je kako je biti vođa vrlo izazovan posao, nimalo lak i vrlo dalek od rutine i udobnosti. No posebno je istaknuo kako je vođenje tima vještina koja se može savladati, a svatko tko ima želju da ju savlada može u tome i biti uspješan.

Vodeće pozicije nose puno odgovornosti, a što je menadžerska pozicija viša to je i razina odgovornosti veća, napominje prof. Perkov. Navedena odgovornost odnosi se na ova tri elementa poslovanja, a da bi osoba uspješno vodila kompaniju, sva tri elementa moraju biti prisutna: 

1. Rezultat

Rezultat koji je mjerljiv, npr. brojke koje stoje iza vas pokazuju ne samo vaš trud i rad već i plodove toga rada.

2. Gradnja međuljudskih odnosa

Komunikacija s vašim zaposlenicima temelj je dobrih međuljudskih odnosa. Važno je izdvojiti vrijeme za razgovor i pružiti svojim zaposlenicima osjećaj da vam se mogu obratiti s problemima ili idejama.

3. Etičnost poslovanja

Razgovarajući o osobinama vođe, sudionice radionice imale su brojne komentare o svom gledištu na osobine koje stoje iza dobrog vođe te što bi dobar vođa trebao raditi kako bi ostvario ciljeve. Neki od odgovora polaznica navedeni su u nastavku:

  • Organizacija posla prema cilju
  • Upravljanje i poticaj na suradnju
  • Kontrolira i izvršenje
  • Postavljanje ciljeva i odlučnost kod donošenja odluka
  • Zastupanje interesa poduzeća
  • Organizacija suradnje među vođama timova
  • Donošenje razumnih odluka i odgovorno raspolaganje imovinom
  • Fleksibilnost zbog brzih promjena na tržištu
  • Motivacija zaposlenika, osiguranje radne uvjete (sigurnost) te isporuka rezultata

 

Na svoj osebujan način, uz puno praktičnih primjera i vježbi, doc. dr.sc. Davor Perkov učinio je radionicu izuzetno interaktivnom i motivirajućom, a pozitivne reakcije polaznica nakon završene radionice pokazuju kako postoji stvarna potreba za ovim tipom edukacija. Motivacija, osnaživanje želja, podizanje samopouzdanja i poticaj za akcijom ostvareni su ciljevi radionice, a rezultati tih ciljeva vidjeti će se u budućnosti kroz rad sudionica ove radionice, koje su svojim sudjelovanjem i interesom doprinijele uspjehu radionice.

 

 

 

 

         

 

» Pretražite
ovlaštene inženjere šumarstva

drvne tehnologije (aktivne članove)

» Pretražite

baze licenciranih izvoditelja 

radova u šumarstvu

Časopis Hrvatske Šume

PROJEKTI:

 

 

 

 

 

Promocija poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru